Teknolojimiz

Sistem

Uygulamalarımızı çalıştırmakta olduğumuz sistem yazılımları, dünayada en çok kullanılan işletim sistemi ailesi, Microsoft ürünleridir.

Uygulama Geliştirme

Microsoft tarafından geliştirilen Microsoft Visual Studio ile fikirlerinizi, yazılımlara dönüştürüyoruz. .NET, Microsoft tarafından geliştirilen, açık İnternet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir "uygulama" geliştirme platformudur. Daha önce Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş olan Java platformuna önemli benzerlikler göstermektedir. Buradaki uygulama kavramının kapsamı çok geniştir. Bir masaüstü uygulamasından bir web tarayıcı uygulamasına kadar her şey bu platform içinde düşünülmüştür ve desteklenmiştir. Bu uygulamaların birbirleriyle ve geliştirildiği ortam farketmeksizin dünyadaki tüm uygulamalarla iletişimi için kolayca web servisleri oluşturulmasına imkân verilmiştir. Bu platform, işletim sisteminden ve donanımdan daha üst seviyede taşınabilir olarak tasarlanmıştır. . Net mimarisi, ortak bir yürütme ortamı (runtime environment), ortak bir değişken tür sistemi, ve devingen bağlantılı kütüphanelerden oluşur..Net kütüphanesi eski visual basic için tasarlanmış API (programcılar için birçok fonksiyon)'lerin sınıflanmış halidir. Çünkü API sınıflandırılmamış ve bu nedenler programcılar için bir kabus halini almaktaydı. .Net kütüphanesi programın işletim sistemi ile kolayca uyum içinde çalışmasını sağlamıştır. C# Programlama Dili, Microsoft'un geliştirmiş olduğu yeni nesil programlama dilidir. Yine Microsoft tarafından geliştirilmiş .NET Teknolojisi için geliştirilmiş dillerden biridir.

Veri Tabanı

Veri tabanı bağımsız çalışacak mimaride tasarlanmış yazılımlarımızda (Oracle, MsSql,PostgreSql vs.) tüm veri tabanları kullanılmaktadır.

Raporlama

Hızlı ve güvenilir sonuç üretmenin yanında kolay oluşturulabilen liste ve grafikler sunmakta, xhtml, html5 teknikleriyle en zengin görselle görüntülemekteyiz.

Web Uygulamaları

Yazılımlarımızın tamamı %100 web tabanlı olup (web browser üzerinden çalışmakta), local kuruluma ihtiyaç bırakmamakta ve on-line bilgi akışı sağlamaktadır.

Web Servisler

Web Servis, adından da anlaşılacağı gibi web üzerinden servis veren program parçacıklarıdır. Web servisi, XML mesajlaşma tabanlı bir sistem entegrasyon metodudur. Bir başka deyişle bilgisayarlar arasında ağ üzerinden etkileşimi ve uyumluluğu sağlayacak yazılım sistemidir Web servisi, xml tabanlı veri iletimini temel alır. Örneğin, Java ile geliştirilmiş ve UNIX sistem üzerinde çalışan bir uygulama ile .NET ile geliştirilmiş ve Windows işletim sistemi üzerinde çalışan bir uygulama, birbirlerinin çalışma ortamlarından bağımsız olarak, XML iletişim standartları aracılığıyla iletişim kurabilir. Bir uygulamanın fonksiyonlarını, internet üzerinden çok geniş bir kullanıcı kitlesine açmak web servislerle mümkün olmaktadır. Biz web servis uygulamaları içersinde en performanslı çalışan JSON formatını tercih etmekteyiz. JSON (JavaScript Object Notation) hafif bir veri değişim formatıdır. İnsanların okuyup yazabilmesi kolaydır. Makinaların tarayıp, yaratabilmesi kolaydır. JSON, tamamen programlama dillerinden bağımsız, ancak C türevi dillere (C, C++, C#, Java, JavaScript, Perl, Python ve daha pek çoğu), yazılış bakımından çok benzeyen bir veri tanımlama formatıdır. Bu özellikler, JSON'u veri değiştokuşu için ideal hale getirmektedir.

HTML5

HTML5, internet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Günümüzde yaygın kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın yine de fazladan yazılan kodların işlevselliği bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML 5 bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi Youtube, deneme aşamasında HTML5'i kullanıcılarına sunmaktadır. HTML5 kullanmak aynı zamanda UI (kullanıcı arabirimi) mühendislerinin ve back end (sunucu uygulama) geliştiricilerinin sadece tek codebase kullanımından yararlanabiliyor olmaları demektir. Yapının temelleri aynı kalsa da, her platforma entegre edilmiş back end layerlar ve görüntüler olabilecektir. Bu, birbirine bağlı bir ürün tecrübesinin yaratılmasına yardım eden ürün çizgisinin karşısında, gelişimin yayılma sürecini hızlandırmaktadır. Ses veya film etiketleri gibi birçok spesifik yönleriyle birlikte kullanılması gereken HTML 5, sadece bir biçimleme dili olmasından ziyade web uygulamaları yaratmakta da kullanılabilmektedir. CSS3 ve JavaScript ile birleştirmek çok daha güçlü uyumlu ve sağlam uygulamaları mümkün kılmaktadır. Uygulamalar bu sayede binlerce cihazda birçok ihtimale uygun şekilde kullanılabilmektedir. Özellikle de iliştirilmiş platformlar ve bağlanmış cihazlarla çok daha güçlü olacaklardır. HTML5 neden önemli? Bir web sayfasını düşünün. Akıllı telefonunuzdan, tabletinizden, android cihazınızdan, ios cihazınızdan, windows phone cihazınızdan, pcden, laptoptan vs. aynı siteye browser aracılığıyla girebilirsiniz. Peki sizce, sitenin yapımcıları, her bir işletim sistemi ve alet için farklı kodlar mı yazmak zorunda? Hayır, değil. HTML5 teknolojisi ile yazılım geliştirilerek, platform bağımsızlığı kazanmış oluyoruz. HTML5 içerisinde kuvvetli hata kontrolü seçenekleri mevcuttur. Bununla birlikte önceki sürümler kod hataları ile karşılaştığında ya sayfanın yorumlamasını durdurur ya da hataları kullanıcıları hiç ilgilendirmemesine rağmen sayfaya direk yazdırırdı. HTML5 ise ayrıştırma hataları için ayrıntılı algoritmalara sahiptir. Bu sayede geliştirici hataları çok hızlı bir şekilde çözümler.

CSS3

Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir Web teknolojisidir. İnternet sayfaları için genelgeçer şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, bağımsız olarak harflerin stilini, yani renk, yazı tipi, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki esnekliktir. Bir Web sayfası içerisinde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç yazı tip kullanılır ve bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün Web sayfalarında ortak olarak kullanılabilir. Böylece sayfaların hafızadaki boyutu epey küçüldüğü gibi güncelleme yapmak da kolaylaşır.

jQuery

jQuery bir JavaScript kütüphanesidir. Ya da farklı bir JavaScript Framework'üdür denebilir. jQuery yoğun olarak animasyonlarda kullanılır. Flash'ın alternatifi olarak kullanılan bu teknoloji ile Flash galeri, Tab menü, Sayfa geçişleri gibi birçok işlem yapılmaktadır. jQuery boyutu ufak ve işlevi çok olduğundan ayrıca hazır eklentileride çok olduğundan çok yaygındır. 2006 Yılından beri kullanılan jQuery 2012 yılına kadar inanılmaz bir kullanım artışı göstermiştir. Bugün dünyanın en büyük paylaşım sitesi Facebook jQuery teknolojisi de kullanmaktadır. Jquery kütüphanesi kullanılarak geliştirilen jqueryui gibi daha gelişmiş arayüzleri ve araçları daha kolay kullanabilmemize imkan veren ek kütüphanelerde mevcuttur.

Mobil Uygulamalar

Günümüzde hemen hemen herkesin yanına almadan dışarı çıkamadığı smartphone ( akıllı telefon ), tabletler gibi cihazlara özel olarak kodlanmış ve tasarlanmış yazılımlara “Mobil Uygulama” denmektedir. Mobil uygulamalar kullanılacak olan cihaza göre tasarlanmakta ve kodlanmaktadır. Mesela yaptırdığınız uygulamanın iphone, ipad gibi cihazlarda çalışmasını istiyorsanız uygulamanız IOS tabanlı olarak geliştirilmek zorundadır, eğer Samsung, HTC gibi android işletim sistemi kullanan tablet veya akıllı telefonlarda çalışmasını istiyorsanız uygulamanız Android tabanlı olarak geliştirilmek zorundadır.

Bulut Teknolojisi

Bulut bilişim (Cloud computing) veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel ad. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet'ten) üzerinden kullanılmasıdır. Bulut sözcüğü dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir. Klasik bir algı olarak işlemleme ve saklama konumlarının aynı aygıtta bulunması durumu klişeleşmiştir. Ancak saklama boyutu bulutlara yani saklama ve altyapı hizmeti barındıran hizmetlere doğru kaymaktadır. Bu gidişin ilk öncü uygulamaları, İnternet sağlayıcıları tarafından, yedekleme amacıyla sunulan bulutlardır. İnternet'in geleceğinin bulut bilişimden geçtiği iddia edilmektedir. Buna göre gelecekte, bilgisayar hard disklerinin yerine çevrim içi bulutların kullanılacağı ön görüsü hakimdir. Bu bilişim aygıtlarında herhangi bir altyapı hazırlamadan, tamamen çevrim içi ağ vasıtasıyla işlevsel uygulamalara ulaşmak anlamına gelmektedir.